Exkurze do rodinné farmy Kejklíček

Autor: Iva Horníková <kancelar.mas(at)seznam.cz>, Téma: Vzdělávací aktivity MAS, Vydáno dne: 29. 11. 2011

MAS Hradecký venkov uspořádala v rámci svých vzdělávacích aktivit exkurzi do minimlékárny.



Provoz mlékárny vede Ing. Vlasta Kejklíčková, která tento nápad vymyslela a zrealizovala. Jak jsme se dozvěděli, začátky nebyly vůbec jednoduché. Ing. Kejlíčková se zaměřuje hlavně na výrobu sýrů, tvarohu, tvarohových dezertů a jogurtů. Na počátku bylo hledání informací, jak vůbec sýry a ostatní produkty vyrábět, ale kromě amaterských kurzů, které neměly pro paní Kejklíčkovou žádný přínos, nejsou na trhu žádné odborné informace. Proto se pustila do zkoušení vlastních receptur.

Výrobky jsme měli možnost ochutnat, ale mnozí je již znáte ze zemědělského dne nebo z farmařských trhů, kde Kejklíčkovi svoje produkty prodávají. Svoji malou prodejničku mají přímo na farmě. Výrobky jsou bez konzervantů a jogurty bez zahušťovadel a cukrů. 

Po ochutnávce a teoretickém výkladu nás vzala paní Kejklíčková do svého provozu, který má sklepě rodinného domku. V provozu panuje neskutečná čistota a paní Kejlíčková nám vysvětlila, že jen tak doháhne toho, že nemusí používat konzervanty jako se používají ve velkovýrobě. Vše dezinfikuje a před použitím ještě vyvařuje, takže se žádné patogenní bakterie do potravin nemohou dostat a její jogurt vydrží bez problémů i 1 měsíc.

Náročnost celé výroby jsme si uvědomili, když nám paní Kejklíčková pověděla, že na zpracování dávky 400 l mléka vstává v 5 hodin ráno a končí druhý den ve 2 ráno. Paní Kejklíčkové děkujeme za exkurzi a přejeme, ať se jí daří a nám zákazníkům, abychom měli více takových dobrých  a kvalitní potravin.